Är det svårt arrangera hopptävling?

Funderar du på att arrangera en hästtävling? Det är inte omöjligt men det är klart att det går. Och frågan om det är svårt, är ju svår att besvara beroende på hur mycket erfarenhet du har av att arrangera tävlingar och vilken budget som du har till ditt förfogande. Ska du arrangera en klubbtävling? Det bland det lättaste att arrangera för den innebär att du endast vänder dig till din egen ridklubb.

Arrangera klubbtävling – vad gäller?

Om du endast ska arrangera en klubbtävling, ska alla som anmäler sig till tävlingen vara medlemmar i klubben för att få tävla. Även om det endast är en klubbtävling finns det några viktiga regler som man måste följa. Och det viktigaste när man arrangerar tävlingar är att dels känna till vilka regler som ni måste följa, och ni måste tänka på alla saker som kanske händer. Det svåraste kan vara att tänka sig in i vad som kan hända och hur ni ska vara beredda på det. Men det gäller också att tänka framåt och se till så att ni undviker att något händer som gör det svårt för ryttare eller hästen att genomföra hopptävlingen.

Tänka igenom allt som kan hända

Så tänk igenom allt som kanske kan hända. Så tänk på detta:

  • Vad ska ryttare och hästar ha för ”kläder”?
  • Vilka papper behöver ni ha?
  • Hur ska prisutdelningen ske?
  • Klassindelning av hoppning
  • Hur anmäler man sig?
  • Vilka regler måste alla känna till?
  • Vad händer om ryttaren blir sjuk?
  • Vad händer om hästen blir sjuk?

Det viktiga är att tänka igenom hur ryttaren ska göra med hästen innan de ska tävla. Vad ska de göra? Vad kan de hålla hästen innan det är deras tur att hoppa? Vart ska de ta vägen efter att de har hoppat klart? Vem tar hand om hästen efter att den har hoppat? Om du tänker igenom alla dessa praktiska frågor så kommer tävlingen att gå bra. Det viktigaste i detta skede är att tänka på vad du ska informera om till alla som vill delta, och till de som ska bedöma hoppen i tävlingen. Och hur informerar du alla berörda? Ska du skicka ut brev på papper om informationen eller ska du skicka ut allt på mail?

Tänk igenom alla regler så att alla känner till dem. Det är viktigt att alla vet vad som ingår i. Eftersom det är en tävling är det mycket viktigt att alla känner till vilka regler som gäller så att ingen går miste om någonting bara för att de inte kände till någon viktig regel. Alla tävlande måste få nummerlappar som sitter på ryggen, samt att hästen också får det. Alla hästar måste vara vaccinerade och ha med sig papper som intygar det.

Hur ska prisutdelningen gå till?

Tänk på att alla ska kunna se den som har vunnit, och de två andra som har tagit silver och brons. Det är bra om de kan stiga upp på någon slags pall så att alla ser vem det är som har vunnit. Hästen ska få rosett och belöning. Förresten alla hästar måste få belöning för att de alla har tävlat. Hästarna måste få det mesta och bästa som ryttarna bara kan köpa till hästarna.

Du behöver också tänka på hur domarna ska kunna se allting. Placera bord och stolar så att de kan få full syn på hela tävlingen så att de alldeles kan upptäcka allt som gäller när häst och ryttare kan tävla. De måste få sitta vid ett bord så att de kan göra anteckningar under tiden som häst och ryttare tävlar. Om ni har har bord och stolar måste ni hyra bord och stolar så att domarna som är viktigast, kan ha full inblick i vad som händer när ryttare och häst tävlar.