Att göra en rörinspektion

Vet du vad som döljer sig under huset där du bor? Med en rörinspektion kan du få reda på det. Att upptäcka problemen i tid är viktigt vare sig det rör sig om en jordbruksfastighet, en villa eller ett hyreshus.

Alla som har en jordbruksfastighet med djur vet att rörinspektion är ett måste, och att den ska göras med jämna mellanrum. Det handlar inte bara om att hår, spillning och annat från djuren kan täppa till rören – oavsett hur många åtgärder man vidtar kommer en del att hamna där. Rötter, stenar och annat som döljer sig i jorden kan tränga in i rören, och rörelser under marken kan orsaka sättningar. 

De flesta typer av problem med rören kan upptäckas, om man gör en rörinspektion regelbundet. Vid en sådan filmas rören inifrån, med en kamera som är monterad på en liten vagn eller i änden på en böjlig kabel. På detta sätt kan man upptäcka sättningar, sprickor, avlagringar och mycket annat som kan förstöra flödet i rören. Efter att inspektionen är genomförd kan man bestämma om man ska göra ett stambyte, en relining, eller någon annan åtgärd.

Rörinspektion i Stockholm

Rörinspektion i Stockholm

Rörens tillstånd är dock inte enbart en angelägenhet för den som bor på landet och har hästar, grisar eller andra djur. Även den som bor i stan och äger en fastighet bör göra rörinspektion regelbundet. Det gäller oavsett om du äger en villa, ett radhus, en lägenhet eller ett hyreshus. Regelbundna rörinspektioner gör att man slipper obehagliga överraskningar som de som beskrivs. Där handlar det om ett hyreshus i norra Stockholm. 

Om du bor i ett radhus bör du kräva att rörinspektion görs av hela längan med jämna mellanrum, och om du bor i bostadsrätt kan du höra dig för med styrelsen om man planerat att göra en rörinspektion. Du kan läsa mer om rörinspektion här.